Fizyoteam Fizyoterapi Uygulamaları

Felç(İnme) nedir?

Felç, vücudunuzda çeşitli sebeplerle oluşan beyin hasarı sonucu kasların geçici veya kalıcı dejenere olma durumudur. Hastanın hareketleri kısıtlanır, kasları uyaran sinirler kısmi veya tümüyle hasar görür ve kaslar işlevini kaybeder. Hastada şiddetli kasılma veya tamamen flask(gevşek) olma gözlemlenebilir. Ölüm riski vardır, yaş ilerledikçe bu risk artar. Bilinç bozukluğu görülebilir.

Felci Tetikleyen Etkenler

1.      Hipertansiyon
2.      Alkol
3.      Uyuşturucu madde
4.      Aşırı stres
5.      Pıhtı atması
6.      Beyin kanaması
7.      Tömörler
8.      İlerleyen yaş
9.      Diyabet
10.     Genetik faktörler

Felç Tedavisi

Muayene sonrası tedavi programına başlanan hastanın kas güçü, eklem hareket açıklıkları, bilinç düzeyi sürekli kontrol altında tutulur. Solunum egzersizleriyle etkilenmiş nefes kasları güçlendirilir, hücrelere daha sağlıklı oksijen gitmesi sağlanır. Hasta günlük yaşam aktivitelerinden, boyun tutma, desteksiz oturma, ayağa kalkma, merdiven çıkma, hangilerini yapamıyorsa öncelik sırasına göre o aktivite egzersiz, elektroterapi cihazları ve fizyoterapi teknikleriyle tedavi edilir. Gereken durumlarda el splinti, ayak (AFO), bacak(KAFO) veya bel destekli cihazlarla (HKAFO) desteklenir. Hastanın mümkün olan en kısa sürede bağımsız şekilde ihtiyaçlarını gidermesi amaçlanır.

Felçte Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Felç tedavisinde en önemli nokta hastanın durumu stabil hale geldikten sonra kas fonksiyonlarını kaybetmiş hastanın zaman kaybetmeden fizik tedaviye başlamasıdır. Kaslarda olumlu geri dönüş en hızlı ilk 4 ay içerisinde alınır. Zaman ilerledikçe hasta hareketlerini kendine göre yeniden koordine edecek, bunun üzerine yapılan tedavilerde hastanın alıştığı yeni pozisyonları da kırmak için uğraşılacaktır. Bu hem hasta hem fizyoterapisti için durumu zorlaştırır. Bunun yanında zaman ilerledikçe hareketsiz kalan kas ve eklemler dejenere olacak, eklemlerin kilitlenebilme ihtimali artacak, kas hücrelerinde atrofi gözlemlenecektir. Bu sebeplerden günlük yaşam aktivitelerinde kayıp yaşayan hastalar vakit kaybetmeden fizyoterapistleri eşliğinde evde veya klinikte bir fizik tedavi programına başlamalıdır.